رشد اجتماعی و عاطفی کودکان
رشد اجتماعی و عاطفی کودکان ۵ تا ۶ سال (پیش دبستانی ها)
اولین ویژگی ای که باید در خصوص رشد اجتماعی و عاطفی کودکان ۵ تا ۶ سال گفته شود این است که فرزندتان در این سن تفاوت ها و تشابه هات را تشخیص می دهد. یکی دیگر از موضوعات در خصوص رشد اجتماعی و عاطفی کودکان ۵ تا ۶ سال این است که کودکان در این سن کنجاوی و علاقه بیشتری به آدم های دیگر نشان می دهد. هنوز، کانون دنیای او، خودش است، ولی با شدتی کمتر. او به احساسات آدم ها توجه می کند و از خودش علاقه و هم دردی نشان می دهد. او تفاوت کودکان بزرگ و کوچک را می داند و با کودکان کوچک تر متفاوت از کودکان بزرگ تر حرف می زند.
هم چنین او سعی می کند مواظب کودکان کوچک تر از خودش باشد. شاید ببینید او در زمین بازی خودش را بین یک کودک کوچک تر و دیوار سنگی حایل کرده است، یا دست کودک نوپایی که می خواهد وارد خیابان شود را می گیرد و او را به نقطه امنی می رساند.
نکته دیگر در خصوص رشد اجتماعی و عاطفی کودکان ۵ تا ۶ سال این است که در این سن بازی های خودش را ابداع می کنند و برایشان قوانین خاصی وضع می کنند. ممکن است هنگام بازی نمایشی بخواهند بچه های دیگر و صحنه نمایش را سازماندهی کنند و گاهی وقت ها را ریاست کنند.
کودکتان به رعایت نوبت و به اشتراک گذاشتن در بازی عادت کرده است ولی هنوز گاهی وقت ها نمی خواهد این ها را بپذیرد. اشکالی ندارد. ما هم گاهی دوست نداریم وسایل مان را به کسی بدهیم، این طور نیست؟ اگر او نوبت و قرض دادن را بیشتر وقت ها رعایت می کند باید به تصمیم او در رفتاری خلاف آن احترام گذاشته شود.
رشد اجتماعی و عاطفی کودکان ۵ تا ۶ سال: کودک پنج ساله تان فکر می کند، سی و پنج ساله است!.
او را تشویق کنید خودش کارها را انجام دهد. اگر دوست دارد جاروبرقی بکشد و هر بار دستگاه را بیرون می آورید از شما در خواست می کند، بگذارید جارو بکشد! بله، ممکن است این امر موجب کند شدن سرعت شما در نظافت منزل شود اما مهارت های او را افزایش خواهد داد و او را به یک عضو فعال خانواده در امور خانه داری تبدیل خواهد کرد. فرزندتان دوست دارد احساس بزرگی کند، انگار که در آستانه بزرگسالی است. او می خواهد هر کاری را خودش انجام دهد و در تمام کارهای کمک کند. بگذارید این کار را بکند! به او یاد بدهید لباس های اتو شده را تا کند؛ او از تا کردن لباس ها با شما خوشش می آید.
اجازه دهید او در شستن و آب کشیدن ظرف ها یا گذاشتن آن ها در ماشین ظرفشویی به شما کمک کند. تا می توانید او را به کار بگیرید. بدین ترتیب نه تنها او به یک عضو فعال خانواده تبدیل می شود و اعتماد به نفسش افزایش می یابد بلکه با کسب مهارت های مهم زندگی و یاد گرفتن این نکته که هر یک از اعضای خانواده باید در امر خانه داری وظیفه ای را بر عهده بگیرد، به یک انسان مستقل تبدیل می شود.
به علاوه، کمک او موجب آسان تر شدن زندگی برای شما می شود چون او کم کم بزرگ می شود و یا می گیرد بدون نیاز به یاد آوری شما نظافت شخصی اش را انجام دهد و برخی از وظایف روزانه اش را بر عهده بگیرد.
نکته دیگر در خصوص رشد اجتماعی و عاطفی کودکان ۵ تا ۶ سال این است که حس بزرگ بودن کودکتان (و تمایل قوی او برای بزرگ شدن) باعث می شود او بخواهد خودش تصمیم بگیرد. احتمالاً بسیار از زبان او خواهید شنید «من خودم می خوام انتخاب کنم»، خواه وقت نهار خوردن باشد یا لباس پوشیدن. تا می توانید به او اجازه ی انتخاب کردن بدهید. هنوز چیزهای زیادی خارج از کنترل او هستند – تصور کنید این وضعیت چقدر خسته کننده است – پس هر وقت می توانید او را آزاد بگذارید تا خودش انتخاب کند.
اگر موضوع غیر قابل چانه زدن است آن را به او بگویید. «متاسفم عزیزم، ولی تو باید دندوناتو مسواک بزنی. من دوست ندارم دندونات خراب بشن. ما باید دندونامونو سالم و قوی نگه داریم. البته تو می تونی تصمیم بگیری از کدوم خمیر دندون استفاده کنی.»
برای رشد اجتماعی و عاطفی کودکان ۵ تا ۶ سال آنها را در کارهای روزمره خانه در گیر کنید. در این سن او می خواهد کمک کند. پس پیشنهادش را بپذیرید. او می آموزد که در یک خانواده همه کمک می کنند، و وقتی در بزرگسالی مستقل شد، این مهارتی با ارزش برایش خواهد بود.
هم چنین، اگر او تصمیم می گیرد که ممکن است با عواقب ناخوشایندی همراه باشد آن را به او یاد آوری کنید. او تجارب ارزشمند شما را ندارد. با توضیح این که رفتارش ممکن است موجب چه نتیجه ای شود، تجربه شخصی تان را در اختیار او بگذارید. «اگه الان با امیرحسین بازی نکنی ممکنه دفعه بعد که بخوای با اون بازی کنی اون نخواد باهات بازی کنه. اگه امیرحسین نخواد باهات بازی کنه ناراحت نمی شی؟ فکر نمی کنی اگه نذاری اون باهات بازی کنه از دستت ناراحت می شه؟»
یکی دیگر از ویژگی ها رشد اجتماعی و عاطفی کودکان ۵ تا ۶ سال این است که کودکتان آن قدر بزرگ شده است که می تواند درباره احساساتش حرف بزند و خشم و ناراحتی اش را بیشتر از حالت فیزیکی به صورت کلامی بیان کند. با این حال توقع نداشته باشید در این زمان خویشتن داری او مداوم باشد. او هنوز هنگامی که اسیر احساساتش می شود ممکن است به صورت فیزیکی پاسخ دهد اما به تدریج می آموزد که آن را کنترل کند. مدام راه درست مدیریت وضعیت را به او یاد آوری کنید و به او بگویید دفعه بعد بهتر است چه کار کند.
نکته دیگر در خصوص رشد اجتماعی و عاطفی کودکان ۵ تا ۶ سال این است که در این سن فرزندتان قوانین را می فهمد و آن هارا رعایت می کند و برای کارهایش اجازه می گیرد. او همچنین مفهوم کلی درست و نادرست را درک می کند. در همین راستا او خواهد فهمید کدام رفتارهایش در زندگی نیازمند تایید بزرگ ترها هستند و کدام ها نیستند.
در شش سالگی، فرزندتان دوست دارد مهارت های تازه ای را بیاموزد و پا فشاری می کند که از آغاز خودش آن ها را انجام بدهد و تن به مخاطرات جدیدی بدهد. روابط اجتماعی اش گسترش می یابند و به طور ناگهانی علاقه مند می شود که با بچه های غریبه ای که در زمین بازی می بیند بازی کند. او از بخشیدن به دیگران لذت می برد، همین طور از دریافت کردن؛ هر کدام از آن ها در این سن برای او جالب هستند. و ممکن است گرد آوری برخی چیزها را آغاز کند. شاید ببینید او هر وقت فرصتی داشته باشد بر روی برخی چیزها تمرکز می کند مثلا صدف یا سنگ جمع می کند.
نکته آخر در خصوص رشد اجتماعی و عاطفی کودکان ۵ تا ۶ سال این است که اگرچه ممکن است کودکتان نشانه هایی از اجتماعی شدن را بروز دهد و به بقیه ی آدم ها توجه بیشتری بکند او هنوز به زمانی برای خودش نیاز دارد. شاید او را در اتاقش بببیند که در تنهایی با اسباب بازی هایش باری می کند یا کتاب هایی که برایش از کتابخانه امانت گرفته اید را می خواند. یا ممکن است او بخواهد وقتش را با یک بازی رایانه ای یا دیدن فیلم بگذارند. به او فرصت بدهید تا تنها باشد، البته اگر خودش بخواهد. این باعث می شود باتریهایش دوباره شارژ شوند و به این فکر کند که چه کسی است. درخواست زمانی برای تنها ماندن ایرادی ندارد و بی ضرر است.
دیدگاهتان را بنویسید